Wraz ze wzrostem zainteresowania prowadzeniem zdrowego i aktywnego trybu życia, wiele osób podjęło decyzję o zmianie sposobu odżywiania, w tym także w zakresie metod przygotowywania posiłków. Nic więc dziwnego, że coraz większą popularnością zaczęło cieszyć się gotowanie na parze, które pozwala na przygotowanie bardzo apetycznych, smacznych i zdrowych potraw. Dodatkowo ta metoda przyrządzania dań, daje możliwość sięgnięcia po różnego rodzaju produkty spożywcze.
Gotowanie na parze to obecnie jedna z najbardziej zdrowych, a zarazem naturalnych metod gotowania, która pozwala na przygotowanie wielu różnych potraw. Ta dość prosta technika daje możliwość doświadczenia, a tym samym skosztowania wyjątkowych smaków samego jedzenia.
Na czym polega?
Gotowanie na parze to jeden ze sposobów na termiczną obróbkę pożywienia, w przypadku której przygotowywane produkty spożywcze nie mają bezpośredniego kontaktu z wrzącą wodą, jednak pod wpływem krążącej pary wodnej przestają być surowe. Ten sposób gotowania ma duży wpływ nie tylko na strukturę oraz smak potraw, ale co ważniejsze pozwala zachować dużą zawartość wielu bardzo cennych składników odżywczych.
Zalety termicznej obróbki pożywienia za pomocą gotowania na parze
Technika gotowania przy wykorzystaniu pary wodnej ze względu na to, że należy do jednych z najzdrowszych metod termicznej obróbki pożywienia, przynosi szereg wymiernych korzyści przede wszystkim w zakresie zachowania wielu cennych składników odżywczych w postaci:
- Witamin – w głównej mierze chodzi o te rozpuszczalne w wodzie tj. witaminę C i B, które dzięki uniknięciu kontaktu z wodą (do której w trakcie tradycyjnego gotowania się przedostają, przez co są bezpowrotnie tracone), występują w dużych ilościach.
- Przeciwutleniacze – mowa m.in. o flawonoidach, glukozynolanach oraz antycyjanach, które tak samo, jak w przypadku witamin, dzięki wykorzystaniu do obróbki np. warzy wyłącznie pary wodnej, nie trafiają do wywaru, przez co są łatwiej dostępne dla naszych komórek.
Oczywiście w przypadku gotowania na parze nie wolno również zapominać o wielu innych zaletach, jakie daje wykorzystanie tej konkretnej techniki termicznej obróbki pożywienia. Dzięki zastosowaniu omawianej metody gotowania, przygotowywane przez nas produkty spożywcze takie jak np. warzywa, mięso, czy też ryby, zachowują swój kształt, jędrność i kolor. Dodatkowo nie twardnieją, ani też nie wysychają. Dodatkowo chcąc zadać o wyjątkowy smak potraw, nie jesteśmy zmuszeni do używania soli – najwyżej w minimalnej ilości.