Okazuje się, że wcale nie trzeba szukać wśród egzotycznych roślin, aby odnaleźć interesujące i bardzo użyteczne gatunki, które nadają się do uprawy użytkowej. Jednym z nich jest koniczyna czerwona, powszechnie spotykana w całym kraju na łąkach, polach, a nawet przydomowych ogródkach. Jest to bez wątpienia bardzo pospolity kwiat, lecz nie umniejsza to jego wyjątkowym właściwościom. Koniczyna łąkowa posiada wiele cech, które sprawiają, że jest bardzo atrakcyjna jako pasza, lecz, co ciekawe, wykorzystuje się ją także w celach kulinarnych, a nawet leczniczych! Co jeszcze warto wiedzieć o tym fascynującym kwiatku?
Koniczyna czerwona jako roślina pastewna – o czym warto wiedzieć?
Preferowanym środowiskiem dla koniczyny czerwonej są łąki oraz pastwiska, co czyni z niej naturalną paszę. Bydło, owce, kozy – zwierzęta bardzo chętnie posilają się koniczyną czerwoną, nawet w formie wysuszonej lub jako kiszonka. Nic dziwnego, że jest ona popularna wśród hodowców, którzy cenią ją za dużą wydajność. Warto wspomnieć także o tym, że koniczyna czerwona nie jest szczególnie wymagająca – można spokojnie uprawiać ją pomiędzy plonami, gdyż nie wyjaławia gleby. Jej najważniejszym atutem jest jednak wysoka wartość odżywcza, przez którą jest ona wykorzystywana jako doskonałej jakości pasza. Stosowanie koniczyny łąkowej jest zalecane w przypadku zwierząt młodych, chorych lub osłabionych – zawiera ona dużo białka oraz minerałów, pomagając utrzymać bydło w odpowiedniej kondycji.
Jakie są inne zastosowania koniczyny łąkowej?
Koniczyna łąkowa jest rośliną o zaskakująco szerokim zakresie zastosowań. W kategorię tą wchodzą, między innymi:
- Produkcja miodu – Miód z koniczyn jest bardzo charakterystyczny i tani w produkcji, dlatego roślina ta cieszy się sporym zainteresowaniem wśród właścicieli pasiek.
- Medycyna naturalna – Koniczyna łąkowa od dawna była wykorzystywana jako naturalny środek na kaszel, wywar z tej rośliny wykazuje także oczyszczające działanie moczopędne. Jej właściwości są potwierdzone badaniami – zioło to zawiera flawonoidy, glikozydy oraz fitoestrogeny.
- Gastronomia – Każda część koniczyny czerwonej jest jadalna, dlatego można napotkać się na nią w wielu regionalnych daniach jako ozdobę lub składnik sałatki. Należy jednak pamiętać, że korzeń wymaga uprzedniego ugotowania, aby nadawał się do spożycia.
Reasumując, koniczyna czerwona, pomimo swojej pospolitości, jest rośliną zdecydowanie wartą uwagi. Pełni ona istotną rolę w wielu branżach, a jej unikalne właściwości mogą zostać spożytkowanie na różne sposoby. Jest to tani i efektywny sposób na zwiększenie wydajności swojej hodowli. Jak widać, aby znaleźć optymalne rozwiązanie w kwestii paszy dla zwierząt czy efektywnych ziół leczniczych, wcale nie trzeba sięgać po egzotyczne gatunki, kiedy dobrze znana koniczyna łąkowa jest na wyciągnięcie ręki!