Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu. Bardzo często obecne kuchnie to także połączenie z jadalnią czy salonem. Dlatego też niejednokrotnie kuchnia jest traktowana nie tylko jako miejsce do gotowania potraw, ale także spotkań przy stole. I tych weekendowych przy rodzinnym obiedzie i tych szybkich, porannych przy śniadaniu przed pracą lub szkołą. Dlatego też kuchnia musi spełniać także inne warunki, niż być urządzona w taki sposób, by łatwo było w niej przygotowywać potrawy.
Niezwykle ważne jest bezpieczeństwo. Zwłaszcza gdy mamy w domu ruchliwych lokatorów, takich jak dzieci lub zwierzaki. Płyta gazowa szklana to idealny kompromis pomiędzy bezpieczeństwem takim dają inne płyty ceramiczne elektryczne, czy kuchenki indukcyjne, a ekonomicznością kuchenek gazowych z otwartym płomieniem.
Płyta gazowa szklana – jak to działa?
Jak sama nazwa mówi płyta gazowa szklana, jako główne źródło ciepła używa gazu ziemnego, że standardowych przyłączy i instalacji domowej. Jednak w przeciwieństwie do konwencjonalnych kuchenka gazowych, tutaj mamy do czynienia z gładką ceramiczną płytą. O co, więc chodzi? Otóż źródło gorąca w takiej kuchence to oczywiście płomień gazowy, ale w tym przypadku pomiędzy garnkiem a palnikiem znajduje jeszcze się jeszcze płyta, która jest nośnikiem wytworzonej energii cieplnej potrzebnej do gotowania potraw. Czyli mówiąc prosto, palniki gazowe znajdujące się pod płytą szklaną nagrzewają ją do wystarczającej temperatury, aby móc na niej gotować.
Płyta gazowa szklana – jej zalety i wady
Tak jak wiele innych rozwiązań, tak do tej pory nie znaleźliśmy opcji idealnych. Jednak płyta gazowa szklana stoi bardzo blisko tegoż ideału, posiadając znaczną przewagę zalet, nad niewielkimi niedogodnościami, bo wadami nawet ich nazwać nie można.
Płyta bezogniowa gazowa to takie zalety jak:
– bezpieczeństwo z powodu braku otwartego ognia, dlatego świetnie sprawdza się w domach z dziećmi czy zwierzętami,
– oszczędność i ekologiczność, metody działania płyty sprawiają, że zużywa się nawet 30-50% gazu mniej, niż w przypadku tradycyjnych kuchenek gazowych,
– możliwości użycia na nich każdego garnka i pojemnika przeznaczonego do gotowania – nie potrzeba kupować dedykowanych naczyń, jak ma to miejsce w przypadku indukcji.
Małą niedogodnością może być:
– potrzeba podłączenia zarówno prądu, jak i gazu, gdyż płyta jest sterowana elektronicznie,
– brak integracji płyty z piekarnikiem,
– potrzeba rozgrzania płyty, czyli nieco opóźniony start gotowania w porównaniu do indukcji czy kuchenek gazowych z otwartym płomieniem
– płyta gazowa szklana to stosunkowo wysoki koszt zakupu w porównaniu z nabyciem tradycyjnych płyt, jednak ta niedogodność szybko jest zredukowana dzięki comiesięcznym oszczędnościom.